Bamboe viscose boxershort Ollies Fashion

Bamboe viscose kleding,

Ollies Fashion heeft zijn collectie bamboe producten laten testen op echtheid en kwaliteit, Bamboe is een rayon dat word gewonnen door bamboe plant of grassoort te verwerken tot een vezel of garen. omdat wij een van de weinige in Nederland een hoge waarde van 95% bamboe verkopen, het onderzoek is door een Nederlands instituut uitgevoerd en zij hebben de volgende foto’s gemaakt.

Bamboe viscose jersey Ollies Fashion

Wat u op de bovenste foto ziet is de bamboe vezel / garen geweven in Jersey hier kunt u goed de banen zien.

Bamboe / spandex jersey vergroot tot 500 Ollies Fashion

Dezelfde soort foto van een bundel bamboe vezels in kleur.

Volgens het onderzoek instituut

‘Het textiel bestaat uit bundels van twee soorten vezels. Het lijkt te gaan om een netwerk van geknoopte elastische vezels, waarbij om de elastische vezels een bundel van een tweede type vezel is geweven. Bij de elastische vezel gaat het om een elastaanachtig (een polyetherurethaan) materiaal en bij de andere vezel gaat het om een viscose (een synthetische cellulose) Bamboe materiaal.’

Bamboe is als rayon dat vervaardigd word door het met chemicaliën dan wel enzymen te verwerken tot een vezel.

Wat is bamboe?

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. De plant groeit zo’n vijfentwintig meter in 30 dagen. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig bij het kweken. Dit is natuurlijk hartstikke gezond voor de grond en jouw huid, want er komt geen vergif aan te pas voor het kweken van bamboe! Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt, en bamboe doet dit beter dan gewone bomen. Minder goed aan bamboe is dat er bij bepaalde manieren van verwerken nog chemicaliën gebruikt wordt, en dat bamboe nog niet op grote schaal verbouwd wordt. Ook worden er soms gewone bossen gekapt om er bamboe op te planten, en dat is misschien wel goed bedoeld, maar natuurlijk niet echt duurzaam. Het is niet eerlijk om te zeggen dat bamboe slecht is omdat het via een chemisch proces vervaardigd word want bijna elk kleding stof komt tijdens het proces chemicaliën tegen dan wel tijdens de groei of bij het kleuren. Zelfs bij zijde is er een minpunt (zijde rups) daar word de rups voordat hij ontpopt gedood.

Hoe word de bamboe vezel vervaardigd?

Bamboe word opgelost en er worden er vervolgens nieuwe draden van gemaakt. Zo wordt er een natuurlijke kunstvezel van gemaakt. Deze stoffen of garen zijn ijzersterk en tegelijk heel glad en soepel; dat zit dus heerlijk zacht. Voor het maken van viscose worden de bamboe bladeren en het hout gekookt en opgelost. Bamboekleding die op deze wijze is geproduceerd, wordt ook wel bamboerayon genoemd. Bamboe laat zich makkelijker verven, waardoor er weer minder chemicaliën en water nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen. Volgens de National Geographic blijft bamboe milieu vriendelijker dan katoen en de uit aardolie verkregen nylon en polyester kunststofvezels. Dhr. P. van der Lugt, onderzoeker duurzaamheid bamboe bij de TU te Delft, vindt dat de snelle groei bamboe duurzaam maakt. Mosobamboe groeit twee tot drie maal zo snel op duurzaam beheerde plantages als hoogwaardige houtsoorten teak en eiken. Dit is een niet te onderschatten milieu voordeel.