Search
Close this search box.

Bamboe en MicoModal? Welke kies je en waarom.

Onze kleding is veelal geproduceerd van Bamboe of MicroModal. Maar wat is het verschil, waar bestaat het uit en wat is het voordeel. Lees er alles over op deze pagina.

category ondergoed

Waar wordt bamboe en MicoModal textiel van gemaakt?

Steeds vaker worden er alternatieve stoffen gebruikt om kleding mee te maken. In dit artikel vertellen we je er alles over en wat je er allemaal mee kunt maken.

Twee van dit soort textielsoorten in opkomst – die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld ondergoed zijn gemaakt van bamboe en MicroModal. Maar hoe worden deze stoffen eigenlijk gemaakt en waar kan je ze allemaal voor gebruiken

Allebei de textielsoorten worden gemaakt door het uit Oostenrijk afkomstige bedrijf Lenzing AG. Bamboe is uitermate geschikt om er bijvoorbeeld heren ondergoedoverhemden en slips voor vrouwenvan te maken. MicroModal is een stof die perfect is voor ondergoed en voor poloshirts.

De Tencel Lyocell MicroModal vezels worden gewonnen uit beukenhout en de bamboe textiel vezels uit de bamboeplant. Lenzing AG kweekt beide materialen in milieuvriendelijke kwekerijen.

Hoe wordt bamboe textiel gemaakt?

De bamboe vezels worden op een chemische manier gewonnen uit de makkelijk groeiende bamboestengels. Om dit proces op gang te brengen, wordt de cellulose van de bamboe afgebroken en wordt er een stroperig en gelachtig materiaal van gemaakt. Hier worden vervolgens rayongaren van gesponnen en ontstaat er de stof viscose cellulose.Alleen de bijproducten en chemicaliën die in dit proces gebruikt worden – zoals koolstofdisulfide en natriumhydroxide – zijn vrij milieuvervuilend.Van viscose cellulose is het mogelijk om allerlei duurzame bamboe kledingstukken te maken, zoals t-shirtsspaghetti topjes of zelfs een lekker zittende string, vrouwen boxershort of een nauw en perfect aansluitende heren boxershort. Door voor bamboe te kiezen, weet je zeker dat je een duurzaam, comfortabel en mooi kledingstuk in huis waar je lang plezier van zult hebben.

Is het gebruik van bamboe textiel duurzaam en milieuvriendelijk?

Het mooie aan bamboe is dat het dus snel groeit, weinig water nodig heeft en dat je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt om het te laten groeien. Een beetje zonlicht is genoeg. De bamboeplant doet de rest.

Als de bamboe genoeg lengte heeft, wordt deze gekapt en verwerkt tot vezels. De moederstam van de plant maakt na het snoeien weer nieuwe stammen aan waardoor de bamboe verschillende keren geoogst kan worden. Dit maakt het een duurzame stof om bijvoorbeeld heren– en vrouwenondergoed van te maken. En ook een heren t-shirt met de perfecte pasvorm is met de bamboevezel te maken.

Hoe wordt MicroModal textiel gemaakt?

Een andere manier om duurzamere kleding te maken, is het gebruik van MicroModal textiel. Dit soort textiel wordt gewonnen uit beukenhout. Maar hoe gaat dit proces precies dan precies?Welnu, de cellulose wordt verkregen via een chemisch proces. Deze cellulose wordt vervolgens platgemaakt en verwerkt tot grote witte plakken, vervolgens wordt dit in een bijtende soda gelegd, daarna verkruimeld tot kleinere delen, geweekt in koolstofdisulfide en uiteindelijk kun je het spinnen tot garen.Met deze garen kan je dan weer een mooi poloshirt, een super zachte string of een perfect passende herenslip maken.

De milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van MicroModal textiel

Dit proces is een stuk sneller en minder milieubelastend dan bij het verkrijgen van bamboe textiel. Het wordt ook alleen gewonnen in ontwikkelde landen en de arbeidsomstandigheden zijn daarom altijd goed.Een ander goed iets is dat de MicroModal vezel volledig biologisch afbreekbaar is, dat er voor de winning weinig water en energie nodig is en dat er bij het productieproces maar liefst 99,6% terugwinning van middelen is. Je weggegooide heren boxershort geeft dus geen schade aan het milieu.Er komt wel wat afvalwater vrij, maar dit is niet schadelijk voor het milieu. Dit is dan ook de reden dat de MicroModal® vezel het EU-ecolabel heeft. Je weet dus zeker dat je hiermee een duurzame en milieuvriendelijke stof aanschaft!En het beukenhout dat gebruikt wordt voor de Tencel Lyocell MicroModal® vezels is afkomstig van duurzame beukenboomkwekerijen met het FSC-keurmerk. Deze afkorting staat voor Forest Stewardship Council. Het betekent dat het hout op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier gekapt en verwerkt is.Dat is toch altijd een fijne gedachte als je je nieuwe poloshirtvrouwenslip of boxershort aantrekt. Dat je met deze kledingkeuze een steentje bijdraagt aan een schoner milieu.

De milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van MicroModal textiel

Naast dat het een duurzame textielsoort is, heeft MicroModal textiel nog meer voordelen. Zo is het ontzettend zacht – door de dunheid van de vezel – en krimpt het bijna niet.

Deze kunstvezels zijn tevens kleurvast en makkelijk om een kleur aan te geven. De mogelijkheden van MicroModal textiel zijn daarmee eindeloos en je hebt er lang plezier van. Daarnaast is het vochtafvoerend, licht, ademend en sneldrogend. Het is dus een ideale stof voor allerlei soorten kledingstukken, zoals onze heerlijk zittende, ademende en in veel kleuren beschikbare poloshirts voor heren – waarmee je er in een handomdraai fashionable uitziet – en ons ondergoed voor mannen en vrouwen.

Kunstmatig en toch natuurlijk?

De MicroModal textielvezel is daarnaast een kunstmatige vezel, omdat de producent nog een aantal stappen moet nemen. Maar omdat het gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen, in dit geval dus van duurzame beukenbomen, wordt het ook wel een semi-synthetische stof genoemd.Dit klinkt misschien een beetje dubbel, een natuurlijk kunstmatige vezel, maar het is wel wat het is. Het natuurlijke materiaal van de beukenboom wordt in dit geval dus afgebroken tot een gelachtige substantie. Hierna is het – na een ingewikkeld chemisch proces – mogelijk om nieuwe vezels te maken waarmee je allerlei kledingstukken zoals herenondergoed kunt maken.

Wassen en strijken van bamboe textiel en MicroModal textiel

Het fijne aan stoffen als MicroModal textiel en bamboe textiel is dat het antibacteriële eigenschappen heeft. Wassen op lagere temperaturen is hierdoor een optie. Dit is goed voor het milieu en voor je energiekosten. Een wasbeurt op 30 graden is al voldoende om je boxershort, slip, overhemd of string schoon te krijgen.Daarnaast zijn deze stoffen kreukarm, vormvast én antistatisch. Het is dus niet nodig om bijvoorbeeld je bamboe overhemd of poloshirt gemaakt van MicroModal na het wassen te strijken.

Wanneer schaf je nieuw ondergoed aan?

Maar wanneer is het eigenlijk tijd om nieuw ondergoed te kopen? En kies je dan voor een boxer gemaakt van bamboe of toch een MicroModal boxer? Of ga je toch gewoon voor een degelijke herenslip?Het meeste logische en gemakkelijkste antwoord is: als er gaten in je onderbroeken zitten of als de stof totaal versleten is. Iedereen snapt dan dat het tijd is om nieuw vrouwen- of herenondergoed aan te schaffen.Maar wist je dat ondergoed ook een houdbaarheidsdatum heeft? Natuurlijk niet zoals bij voedingsmiddelen, maar het is toch raadzaam om ze na ongeveer een jaar te vervangen. Door het dragen komen er namelijk bacteriën in de stof. Bij het wassen gaan deze er wel uit, maar na verloop van tijd blijven er toch restanten in het ondergoed zitten, hoe goed en warm je ook wast. Dit is onvermijdelijk. Deze bacteriën kunnen zorgen voor (blaas)ontstekingen, infecties en andere dingen waar je niet op zit te wachten. Daarom raden we aan om je ondergoed – of dat nu een string, boxer of slip is – elk jaar te vervangen. Als je hierbij kiest voor bijvoorbeeld ons MicroModal of bamboe ondergoed, dan weet je ook nog eens zeker dat je voor een duurzame optie kiest. Dit is dus een win-win-situatie.

Heeft u een vraag over een product?

We begrijpen best dat u vragen heeft. We proberen u zo alle informatie te geven om u een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van ons product.

Mocht u ondanks deze informatie toch nog een vraag hebben, stuur deze via het contact formulier naar ons op en wij zullen uw vraag z.s.m. beantwoorden.

category ondergoed
Ollies Fashion